OVO ĆE BITI CENA HLEBA "SAVA" OD 1. JUNA: Zvanična odluka
Hleb, Foto: Espreso

PECIVA

OVO ĆE BITI CENA HLEBA "SAVA" OD 1. JUNA: Zvanična odluka

Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine

Objavljeno:

Vekna "sava" koštaće 54 dinara i posle 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cena hleba.

Predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mera bude produžena za još šest meseci. Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog meseca, pišu Novosti.

- Pekari su spremni za produženje ovog akta - navodi Pralica. - Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje.

Maksimalna maloprodajna cena

Vlada je ograničila cenu hleba da bi zaštitila standard građana, odnosno sprečila deformacije u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija. Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu "sava", moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama

U našoj zemlji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a kojom je ograničena cena brašna. Ova mera se primenjuje od 1. marta, i propisuje da maksimalna brašno tip T 500 ne sme da košta više 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cena brašna tip T 400 može da bude 54,99 dinara. Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.

Bonus video:

08:37

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

(Espreso / Novosti / E. B. T. / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.